Hol?

Kampány

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet 2015 óta harmadszor gyűjtött adatokat a Magyarországon lévő gyermekosztályt működtető kórházakról. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeinek feldolgozásával teljes képet kapjunk a kórházban gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy elindult egy gyermekbarát szemléletváltás, de még mindig óriási eltérések vannak az intézmények között és ez elsősorban nem a kórházak fizikai és finanszírozási adottságainak, hanem az ott dolgozók szemléletmódjának függvénye. A kampány eredményeképpen az összegyűjtött adatokat egy felhasználóbarát honlapon tesszük közzé, ahol megjelennek a kórházakra vonatkozó hasznos információk, a gyerekbarát szemlélettel kapcsolatos értékelések és ahol a szülőknek lehetősége nyílik véleményezni az általuk megismert kórházakat és leírni pozitív, vagy negatív tapasztalataikat. Célunk a jó gyakorlatok kiemelése, bemutatása és a kórházak ösztönzése a minél szélesebb körben való alkalmazásukra.

A szülőnek a gyermeke mellett a helye

A TASZ e kampányban az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálta, illetve igyekszik elősegíteni. A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét. A kórház kötelessége megfelelő helyet, infrastruktúrát biztosítani, ahhoz, hogy a szülő beteg gyermeke mellett maradhasson. A személyzet, elismerve a szülők otthoni szerepét, javaslataival és biztatásával támogassa a szülőt, hogy maradjon együtt gyermekével.”

gyerekkel vagyok logo

A TASZ kérdései

Mindezek alapján a TASZ közérdekű adatigénylésekben például a következő kérdésekre várt választ az intézményektől:

  • Miképpen tájékoztatják a szülőt és a gyermeket a betegségről, a kórházi tartózkodás velejáróiról, a beavatkozásokról, a várható kimenetelről?
  • Milyen körülmények között tartózkodik a gyermek a kórházban?
  • Mennyire gyermekbarátak a kórtermek?
  • Vannak-e játékok?
  • Milyenek a körülmények?
  • Maradhat-e szülő a gyermekkel éjszakára és milyen feltételekkel?
  • Bemehet-e a gyermekével a vizsgálatokra?
  • Vele lehet-e amikor felébred a műtét után?
  • Van-e olyan szakember, aki segít feldolgozni a gyermeknek és a szülőnek a betegséggel és a kórházi tartózkodással járó szorongást, traumát?

Az értékelés

A kérdéseinkre adott válaszok alapján több olyan kórház is volt, amely a szülő-gyermek együttápolás, a tájékoztatás, a gyermekbarát környezet, vagy a pszichés támogatás szempontjából jól teljesítettek. 15 kórház ért el kiváló minősítést. Az ajánlott intézmények mind a négy dimenzióban kiváló eredményt értek el.

A szülők is elmondhatják

A honlapon megjelenő információkat a kórházak által küldött adatszolgáltatás alapján frissítettük. A szülőknek most lehetősége nyílik mindezt kiegészíteni a saját tapasztalataikkal. Minél többen küldik el értékelésüket, annál megbízhatóbb képet kappunk arról, hogy milyen az adott kórházban tartózkodni szülőként és gyerekként.