Példakép a Gyermektraumatológián

Amikor elindítottuk a TASZ felmérését a szülészetek és gyerekosztályok körében, fontos célunk volt, hogy a közérdekű adatigénylések mellett munkatársaink személyesen is minél több jó gyakorlatot ismerjenek meg és mutassanak be. A Péterfy Sándor utcai Kórház Gyermektraumatológiai Osztályán egy különösen elhivatott szakemberrel találkozhattunk. 

 

Az életnek ebben a „nagyon kihegyezett helyzetében”, amit a Traumatológiai osztályra kerülés jelent egy gyerek vagy szülő életében, hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni a konfliktusokat? Dr. Kassai Tamás vezető főorvos szerint ha a kezelőorvos a szülőket partnerré teszi az első perctől kezdve, ha bevonja őket a gyerek körüli teendőkbe, a felfokozott stressz-helyzeteket is meg lehet közösen oldani.

 

És miért fontos, hogy gyerekjátékok is legyenek egy kórházban? Kassai és a kórház szimpatikus hozzáállása sokunkat megkímélt volna egy-egy gyermekkori traumától. Az orvos szerint így érhetik el azt, hogy a gyerekek ne utálják a kórházakat, hanem a kórház egy jó hellyé váljon, ahol játékot lehet választani, amikor megsérül egy gyermek. Egyszerű és mégis eredményes módszer.

 

A 4 perces riportból kiderül, hogy interjúalanyunk mit gondol az ideális szülő-orvos viszonyról. Kívülállóként például szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik azt elmagyarázni egy szülőnek, hogy a gyermekénél súlyosabb állapotban lévő páciensek műtéte miatt nekik másnap reggelig kell várniuk a műtőbe kerülésre. Ilyenkor bizony előfordul, hogy szakad a cérna mindkét oldalon. Kassaiék azonban nem félnek kommunikációs szakember segítségét sem kérni, amikor egy-egy ilyen helyzetet kezelniük kell. Folyamatosan képzik az osztályon dolgozó orvosokat és nővéreket, hogy eredményesebben tudják kezelni a felmerülő konfliktusokat.

 

 „Nagyon komoly sikerélmény, hogy meg tudunk menteni végtagokat, nagyon komoly sikerélmény, hogy a ma reggeli műtét sikerült, és a kislány ücsörög az ágyban, és jól van.”

 

Ezen a helyszínen maximálisan beigazolódott az egyik előfeltevésünk: a mai egészségügy problémáit, a gyerekek és szülők kórházi élményeit alapvetően két adottság határozza meg – az intézmény finanszírozása, illetve az ott dolgozók hozzáállása. Dr. Kassai Tamás vezető főorvos utóbbi kategóriában igazi példakép.

 

A gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon megismerhető minden válaszadó kórház részletes profilja. Ezek megtekintését különösen ajánljuk minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.Minden vélemény számít!